En berättelse om konsten att böja rör


Ett karderi i det österbottniska Esse kan låta avlägset på många sätt. Varje historia – även denna som går från ull till pall - har dock sin början, både när det gäller tid, plats och idé. Det var annat förr, men precis som i dag hade folk behov som tillfredsställs genom produkter som i sin tur framställs av uppfinningsrika och kunniga människor. Så enkelt är det.

I Österbotten grundades, just före andra världskriget, ett karderi, Esse Ull - Oy Varax-Products Ab:s föregångare - för att producera garn, eftersom garn behövdes på den tiden. I och med att nya tidevarv kom, försvann ett och annat; nya idéer, material och produkter utvecklades. I Esse blev karderi verkstad och ull ersattes av metall och trä. I stället för garn började man tillverka bruksföremål för bostäder och gårdsplan samt förse metallföretag med industriella lösningar.

I dag står Varax Living för trend-, form- och färgmässigt fungerande produkter för hem och trädgård samt gårdsplan och offentliga utrymmen. Varax är en del av det dagliga livet: klädställning som väntar på den hemkommande paletån, gunga och andra trädgårdsmöbler som konkretiserar sommaren, praktiska gårdsprodukter – torkvinda, piskställ, ... – som underlättar vardagssysslorna året runt.  Varax Solutions innebär modernt tekniskt kunnande för metallindustrin när det handlar om robotsvetsning och pulvermålning – samt att böja rör.

Österbotten består och där finns vår produktion som bygger på starkt kunnande och inspireras av nyfikenhet och uppfinningsrikedom. Vi är totalt 45 yrkesskickliga och rediga österbottningar som präglas av öppenhet. Jämställdhet är en självklarhet för oss förutom då när vi tävlar om resultat av fritidens motion.

Varax kan låta något exotiskt, men är i själva verket ett finskt ord - det enda innehållande bokstaven x - och har sitt ursprung i ”varajakkara” (på svenska reservpall) den enkla, x-formade taburett som blev klassiker långt innan begreppet klassiker togs i bruk. Även Fladdermusfåtöljen ingår fortsättningsvis i vår kollektion som vi kontinuerligt utvecklar i syfte att underlätta våra kunders liv och boende.

Det mest väsentliga finns kvar sedan karderitiden; vi känner igen människors behov och utgår från dem när vi designar, producerar och levererar lösningar för Ditt dagliga liv. Vänd Dig till vår närmaste återförsäljare och finn inspiration för interiör, en gunga att njuta sommardagen i eller ett pikant piskställ.     

”Varax står pall.”